JOGURT L+ Organic Bakterie do wytwarzania jogurtu (wg dr Kempisty)

UWAGA ZMIANA SZATY GRAFICZNEJ

z EKO na Organiczny Yogurt L+

  • Obserwuj produkt:
  • Dodaj recenzję:
  • Producent: SUN &FOOD
  • Kod producenta: 5060851310289
  • Dostępność: Dostępny Dostępny

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 28,70 zł brutto
  • Cena netto: 25,20 zł 31,00 zł
  • szt.

Zamówienie realizujemy w momencie zaksięgowania płatności. Możliwość wyboru płatności przelewem, lub ewentualnie za pobraniem InPost.

 

 

 Wszyskie treści udostępnione na stronie mają charakter wyłacznie informacyjny oraz edukacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Opis jest jedynie informacją o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie profesjonalnej literatury zielarskiej, a także dostępnych informacji pozyskiwanych w prasie oraz internecie.  Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.Treści te nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

 

JOGURT L+ ORGANIC  kultury bakterii dr Kempisty

Jogurt L+ - bakterie do samodzielnego fermentowania mleka - 1 sztuka

Jest to zestaw bakterii do wytworzenia jogurtu naturalnego z mleka.

 Bakterie pozwalają na przeprowadzenie samodzielnej fermentacji jogurtowej w domowych warunkach.

Tak przygotowany jogurt zawiera zdecydowanie więcej cennych dla zdrowia drobnoustrojów, które dbają o prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach.

  • Saszetka zawiera bakterie:

    Streptococcus thermophilus,

    Lactobacillus delbrueckii subsp.

    lactis Lactobacillus acidophilus

    Bifidobacterium lactis.

  • Z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania, nawet przez 6 miesięcy

Bakterie  w saszetce są łatwe w namnażaniu. Każdy będzie w stanie przeprowadzić fermentację, wykonując kroki zawarte w instrukcji.

Sposób użycia:

  • regularnie namnażać zgodnie z instrukcją. Najlepiej namnażać co 1-3 dni, ponieważ bakterie często namnażane są mocne i żyją dłużej.
  • jogurt spożywamy regularnie, najlepiej codziennie

Masa netto: 4,9g

Z NASZEGO JOGURTU L+ MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER I SERWATKĘ, które nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

NIE ZAWIERA:

  • Składników modyfikowanych genetycznie
  • Cukru, zagęszczaczy, glutenu, ani żadnych dodatków chemicznych
  • Śladowych ilości alergenów
  • Produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soi, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

JAK PRZYGOTOWAĆ EKOLOGICZNY DOMOWY JOGURT L+

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego (nie typu UHT) lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, owsianego).

Przygotuj:

  • Litrowy słoik (najlepiej wcześniej wyparzony) ze szczelnym zamknięciem.
  • Saszetkę z kulturami bakterii jogurtowych.
  • Litr mleka lub napoju roślinnego
  1. Podgrzej mleko do temperatury 42° (dotyczy mleka pasteryzowanego ze sklepu). Mleko świeże podgrzewamy do 80°C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek).
  2. Przelej mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i wystudź do temp. 42°C.
  3. Otwórz saszetkę z bakteriami, wsyp do mleka i delikatnie zamieszaj. Szczelnie zamknij naczynie. Bakterie wsypujemy do mleka, które ma 42°C! W wyższej temperaturze bakterie giną. Do mierzenia temperatury możesz użyć specjalnego termometru. Kupisz go tutaj.
  4. Zostaw do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C, aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12 godz.

Aby utrzymać temperaturę 42°C, możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki (oczywiście wodę należywtedy co jakiś czas wymieniać na ciepłą). Słoik możemy również wstawić do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika albo zawinąć w koc. Kolejnym sposobem jest wykorzystanie specjalnej jogurtownicy, którą możesz kupić tutaj

Uwaga!

Jeśli nie wychodzi pierwsze namnożenie, można przetrzymać mleko nawet do 24 godzin. Po 12 godz. sprawdź, czy jogurt jest gotowy — jeśli nic nie wyszło, podgrzej całość (w piekarniku lub garnku z ciepłą wodą) i znowu odstaw na kolejne maksymalnie 12 godz. do namnożenia.

PRZYGOTOWANIE WEGAŃSKIEGO JOGURTU L+ Z NAPOJU ROŚLINNEGO

W przypadku napojów roślinnych postępujemy zgodnie z ogólną instrukcją namnażania bakterii, musimy jednak pamiętać o dwóch istotnych rzeczach:

  1. Mleka roślinne nie zawierają laktozy, którą żywią się bakterie. Dlatego dodaj łyżkę cukru na 1 litr napoju (stewia, ksylitol nie będą działać!). W procesie fermentacji cukier zostanie „zjedzony” przez bakterie. Cukier dodajemy przed podgrzaniem napoju, tak, aby dobrze się rozpuścił.
  2. Jogurty z napojów roślinnych wychodzą dość rzadkie, dlatego dodaj 1 łyżeczkę agar-agar na 1 litr napoju, aby konsystencja jogurtu była bardziej gęsta.

Po skwaszeniu zdejmij pokrywkę i przechowuj w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

KOLEJNE NAMNAŻANIE

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka/napoju roślinnego (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku pierwszego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówcce.

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

Z 1 szt. saszetki otrzymujemy 1 litr kefiru. Produkt do wielokrotnego namnażania

Saszetkę z bakteriami należy również przechowywać w lodówce.

Termin ważności znajduje się na etykiecie saszetki z bakteriami.

Z 1 szt. saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

 

 


Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.