Sun&Food KEFIR organic bakterie liofilizowane do wytwarzania kefiru (wg dr Kempisty)
- Obserwuj produkt:
- Dodaj recenzję:
- Producent: SUN &FOOD
- Kod producenta: 5060851310302
-
Dostępność:
Dostępny
-
Historia ceny
Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 28,70 zł brutto
- Cena netto: 25,20 zł 31,00 zł
- szt.
Zamówienie realizujemy w momencie zaksięgowania płatności. Możliwość wyboru płatności przelewem, lub ewentualnie za pobraniem InPost.
Wszyskie treści udostępnione na stronie mają charakter wyłacznie informacyjny oraz edukacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Opis jest jedynie informacją o substancjach i ich możliwościach zastosowania na podstawie profesjonalnej literatury zielarskiej, a także dostępnych informacji pozyskiwanych w prasie oraz internecie. Materiał nie stanowi opisu suplementu diety, ani innego produktu zawierającego opisane składniki.Treści te nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Kefir – bakterie do namnażania
Zestaw bakterii liofilizowanych do samodzielnego przygotowania fermentowanego napoju mlecznego typu kefir w warunkach domowych.
Produkt przeznaczony wyłącznie do użytku domowego. Nie jest suplementem diety ani środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
Składniki:
1 saszetka zawiera żywe kultury bakterii:
-
Lactococcus lactis subsp.
-
Leuconostoc subsp.
-
Streptococcus thermophilus
-
Lactobacillus subsp.
-
Kefir Hefen
-
Kefirknollen Mikroflora
Przeznaczenie:
Produkt służy do przygotowania fermentowanego napoju mlecznego typu kefir w domowych warunkach. Z 1 saszetki otrzymuje się około 1 litra gotowego napoju. Produkt przeznaczony do wielokrotnego namnażania.
Warunki przechowywania:
Saszetkę z kulturą bakterii należy przechowywać w lodówce (2–8°C).
Gotowy produkt przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.
Termin przydatności znajduje się na etykiecie saszetki.
Sposób przygotowania (fermentacja):
Do przygotowania użyj mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub napoju roślinnego (nie UHT).
1. Podgrzej 1 litr mleka do 80°C, aby zredukować ilość obcych bakterii.
2. Jeżeli używasz mleka pasteryzowanego lub napoju roślinnego – wystarczy podgrzać do 42°C.
3. Przelej mleko do czystego naczynia i pozostaw do ostudzenia do temperatury 42°C.
4. Otwórz saszetkę z bakteriami i wsyp zawartość do mleka. Wymieszaj.
5. Szczelnie zamknij naczynie i pozostaw do fermentacji na 12–16 godzin w temperaturze około 42°C.
6. Po tym czasie sprawdź konsystencję. W razie potrzeby lekko podgrzej naczynie i pozostaw na kilka dodatkowych godzin.
7. Po zakończeniu fermentacji przechowuj gotowy produkt w lodówce bez przykrycia.
Uwaga:
Pierwsza fermentacja może potrwać nawet do 24 godzin.
Unikaj wstrząsania naczyniem.
By utrzymać temperaturę na dłużej naczynie można wstawić do nagrzanego piekarnika, garnka z ciepłą wodą, lub owinąć w koc.
Kolejne namnażanie:
Nową porcję kefiru przygotowuj co 1–3 dni, maksymalnie do 7 dni od poprzedniego namnażania.
Do 1 litra świeżego mleka dodaj 4 łyżki wcześniej przygotowanego kefiru jako starter (zaczyn).
Postępuj zgodnie z powyższym sposobem przygotowania.
Namnażanie można powtarzać przez kilka miesięcy, do momentu osłabienia aktywności kultur bakterii. Wówczas należy użyć nowej saszetki.
Produkt nie jest przeznaczony do leczenia, diagnozowania ani zapobiegania chorobom.
Produkt nie zawiera alergenów, jednak może być używany z mlekiem – należy uwzględnić indywidualną tolerancję.
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.