JOGURT L+ - Bakterie do wytwarzania jogurtu L+ w saszetce, dr Jadwiga Kempisty

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: dS_2795
  • Producent: dr Urszula Chorzępa
  • Dostępność: Dostępny Dostępny
  • szt.
  • 29,00 zł 26,79 zł







Jogurt L +

 

Polecane dla osób starszych

Zawiera kultury bakterii :
Lactococcus acidophilus
Bifidobakterium lactis
Streptococcus thermophilus

 

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU
Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad
300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.


Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Nie zawiera glutenu.
Dzięki swoim właściwościom poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie, korzystnie działa przy zaparciach, osteoporozie, infekcjach, chorobach przewodu pokarmowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, osłabieniu organizmu. Wzmacnia paznokcie i włosy .
Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie
Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych

Z NASZEGO JOGURTU MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

Zawiera kultury bakterii :

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

Lactobacillus acidophilus

Bifidobacterium lactis

 

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.

 

Oprócz tego, ze jogurt L + ma korzystne działanie na przewód pokarmowy: poprawa trawienia i wchłaniania pokarmów, lepsza perystaltyka jelit, wytwarzane przez bakterie substancje takie jak m.i.n.kwas mlekowy powodują zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym.

1 szt/saszetka wystarcza na 1 litr mleka. Czyli z 1 saszetki otrzymujemy 1 litr Jogurtu L+. Po zrobieniu odkładamy 4 łyżki do osobnego pojemnika/słoiczka jako zaczyn na kolejne namnażanie, lub spożywamy zrobiony jogurt i pod koniec zostawiamy około 4 łyżki.

Poleca się przy:

- zaburzeniach trawienia i przyswajania

- zakażeniach Helicobacter pylori

- grzybicy przewodu pokarmowego

- wzdęciach

- zgadze

- wrzodach żołądka i dwunastnicy

- skłonności do biegunek

- zaparciach

- po kuracji antybiotykowej

- w chorobach przewlekłych

- przy długotrwałym stosowaniu leków

- w celu wzmocnienia odporności

- przy przewlekłym stresie

- w alergiach

- dla osób uprawiających sport

 

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy. 

 

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU

Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. 

Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

 

Nie zawiera glutenu.

Wzmacnia paznokcie i włosy.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Są przygotowywane według reguł ekologicznych.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy ani żadnych dodatków chemicznych.

Nie zawierają śladowych ilości alergenów.

 

Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.

 

Z NASZEGO JOGURTU MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.

 

Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.

Ze względu na właściwości zdrowotne sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w różnych krajach, z racji różnych przepisów prawnych.

Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

 


 
                  
 
 
 

WYTWARZANIE

 

 

 

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub roślinnego, nie UHT.

  1. Mleko prosto od krowy podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka ze sklepu (butelkowego - pasteryzowanego lub roślinnego) to podgrzewamy je tylko do temp. 42°. Produkty wychodzą na mlekach roślinnych: sojowym, migdałowym, kokosowym, jaglanym. Z doświadczeń naszych klientów wiemy, że są problemy z mlekiem ryżowym, jogurty na nich mogą nie wyjść.

  2. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

    WAŻNE:naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie. Bakterie wsypujemy do mleka, które ma 42 stopnie!

  4. Zostawiamy do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12 h. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki (oczywiście wodę należy wtedy co jakiś czas wymieniać na ciepłą) lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

  5. Przy mlekach roślinnych pierwsze namnażanie może trwać trochę dłużej niż na mleku krowim.

    Unikamy wstrząsania naczyniem!

    Uwaga!

    Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin! W międzyczasie po 12h jeśli nic nie wyszło, należy zagrzać całość (w piekarniku lub garnku z ciepłą wodą) i zagrzaną całość odstawić na kolejne max 12h do namnożenia. 

  6. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Terapia jogurtowa jak zacząć ?

Terapię jogurtową rozpoczynamy od jogurtu L+.

Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.

Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.

Po 14 dniach dołączamy kefir.

Rano w dalszym ciągu pijemy jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir.

Zawarty w kefirze CO 2 powoduje lepsze przesuwanie pokarmu w jelitach, szczególnie w jelicie grubym. Zawiera on również bardzo dużą ilość kwasu mlekowego.

Dzięki tym walorom powoduje tzw."oczyszczanie" organizmu. (Pokarm, który zbyt długo przebywa w jelicie grubym, wytwarza toksyny, które dostają się do krwi. Powoduje to poranną ospałość, brak energii).

Pijemy więc rano jogurt L+ a w południe i wieczorem kefir, łącznie nawet 1 litr dziennie.

W krajach wschodu kefir nazywany jest "płynem rozkoszy", ponieważ daje dużo energii.

Nadaje się dla osób wykonujących duży wysiłek fizyczny oraz dla odchudzających się.

 

Reklamacje:

- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru

- do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia)

- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka,  metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.

- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)