EKO JOGURT L+ żywe kultury bakterii do wytwarzania jogurtu, Sun end Food + GRATIS, dr Kempisty

 

 

 

 

  • 32,00 zł 28,00 zł
  • szt.

Zamówienie realizujemy w momencie zaksięgowania płatności. 

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

 

EKOLOGICZNY Jogurt L+ bakterie do namnażania , oryginalna saszetka Kempisty

Zawiera kultury bakterii:

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis

Lactobacillus acidophilus

Bifidobacterium lactis

Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.

Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (nawet do 6) miesięcy.

 

WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT!

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
  2. Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.

    WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!

  3. Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
  4. Zostawiamy do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12h. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.

    Unikamy wstrząsania naczyniem!

    Uwaga!

    Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin! Jeśli nie wyszło. Należy ponownie podgrzać i powtórzyć proces. 

  5. Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.

KOLEJNE NAMNAŻANIE:

Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).

Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.

Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).

Masa netto: 4,9g +/-0,05g

 

WYTWARZANIE

 

 

Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia