EKO JOGURT L+ żywe kultury bakterii do wytwarzania jogurtu, Sun end Food + GRATIS, dr Kempisty
- Dodaj recenzję:
- Producent: SUN &FOOD
- Kod producenta: 5905279349001
-
Dostępność:
Dostępny
Czas realizacji: NATYCHMIAST
- szt.
- 32,00 zł 26,99 zł
GRATIS próbki: HERBATKA OCZYSZCZAJĄCA MITRA do zakupów powyżej 40zł
https://eko-ziola.pl/mitra-herbatka-oczyszczajaca-30x2.html
lub inna saszetka gratisowa w razie braku chwilowego herbatki
EKOLOGICZNY Jogurt L+ bakterie do namnażania , oryginalna saszetka Kempisty
Zawiera kultury bakterii:
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis
Lactobacillus acidophilus
Bifidobacterium lactis
Z 1 szt saszetki otrzymujemy 1 litr jogurtu. Produkt do wielokrotnego namnażania.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (nawet do 6) miesięcy.
Oprócz tego, ze jogurt L + ma korzystne działanie na przewód pokarmowy. Wytworzone w domu produkty nie podlegają obróbce przemysłowej, dlatego bakterie w nich zawarte są żywe i korzystnie działają na nasz organizm. Wspaniale smakują zarówno same jak i w połączeniu z owocami, płatkami zbożowymi i innymi dodatkami.
Zalety jogurtu L +
Zawiera bogactwo dobrze przyswajalnych składników odżywczych: witaminy m.i.n. A, C, witaminy z grupy B : B1, B2,B5 (kwas pantotenowy), B6, B12 , PP, kwas foliowy, witaminy D, E, H, K, łatwo przyswajalny wapń, żelazo i aminokwasy. Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).
Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek . Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.
Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
Wolne od: produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soji, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Wg dr Jadwigi Kempisty najlepsze efekty dla naszego układu pokarmowego daje spożywanie codziennie: rano 1 szklanka jogurtu, w południe i wieczór po 1 szklance kefiru.
Nasze kultury bakterii są uznane międzynarodowo jako bezpieczne do spożycia.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)
WYTWARZANIE:
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub z nasion, nie UHT!
- Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80°C aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek). Jeżeli używamy mleka pasteryzowanego lub z ziaren podgrzewamy je tylko do temp. 42°
- Przelewamy mleko do naczynia ( np. szklanego słoika ) i studzimy do temp. około 42°C.
WAŻNE: naczynie musi mieć szczelną pokrywkę!!
- Dopiero teraz otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy naczynie.
- Zostawiamy do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12h. W tym celu możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki lub nagrzanego wcześniej piekarnika, albo zawinąć w koc.
Unikamy wstrząsania naczyniem!
Uwaga!
Pierwsze namnożenie jeśli nie wychodzi można trzymać nawet do 24 godzin! Jeśli nie wyszło. Należy ponownie podgrzać i powtórzyć proces.
- Po skwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce.
Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
KOLEJNE NAMNAŻANIE:
Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas tym gorzej się namnaża).
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki z poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy jak poprzednio.
Namnażanie możemy powtarzać wielokrotnie, również ilościowo, aż do chwili kiedy produkt straci swoje właściwości: konsystencję i zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.
Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).
Masa netto: 4,9g +/-0,05g
WYTWARZANIE
Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia